Aminozuren Fitness

aminozuren fitnessMet welke aminozuren kun je spieren opbouwen?

Aminozuren zijn populair in de sportwereld. Aminozuren kunnen worden gebruikt om je spieropbouw te ondersteunen en niet zozeer om je conditie of uithoudingsvermogen te verbeteren. Welke aminozuren zijn nu het meest geschikt om te helpen bij je spieropbouw?

BCAA

BCAA’s is een afkorting voor Branched-Chain Amino Acid. Het is de naam voor een groep stoffen die van grote invloed zijn op de spieren. Het zijn vertakte aminozuren die een belangrijke rol spelen in de eiwit-, energie- en stressstofwisseling.  Samen met Ornithine, Arginine en Lysine zijn dit dé stoffen om je ondersteunen bij je spieropbouw.

BCAA’s hebben een aantal functies:

  • Ze leveren energie doordat ze in de lever worden omgezet in glucose. De glucose wordt vervolgens naar de spieren getransporteerd.
  • Het opbouwen en behouden van spiermassa.
  • Ze leveren gezonde energie, waardoor er minder behoefte is aan vetten en koolhydraten. Daarom zijn BCAA’s ook een waardevolle aanvulling bij diëten en afvallen.
  • Het zware trainingsgevoel verminderd wanneer bij het gebruik van aminozuren fitness wordt beoefend.

Overige Aminozuren

De aminozuren Ornithine, Arginine en Lysine worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar kunnen goed als supplementen worden ingenomen om zo een beter resultaat te behalen. Deze stoffen zorgen voor de uitscheiding van Somatrofine, hetgeen de spiergroei bevordert.

Cafeïne verbetert de prestaties bij verschillende soorten inspanning. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies in zijn werk gaat, maar waarschijnlijk moet de werking in de hersenen gezocht worden. Cafeïne kan echter ook vervelende bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en maag-darmproblemen.

Carnitine ten slotte, bevordert de afbraak van vetten die omgezet worden en waardoor energie geleverd wordt die nodig is voor spiercontracties. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat hogere concentraties Carnitine niet per definitie tot hogere prestaties leiden.

Vitamine B

Met name vitamine B6 zorgt ervoor dat de BCAA’s beter hun werk kunnen doen.